Veelgestelde vragen

Het beste is om zelf contact op te nemen met de zorgaanbieders die in het uitwisselingsoverzicht staan? Zij kunnen vertellen waarom gegevens zijn uitgewisseld. Als een zorgaanbieder jouw gegevens heeft opgevraagd dan heeft de zorgaanbieder de plicht om hier uitleg over te geven. Kom je er niet uit met de zorgaanbieder, neem dan contact op met Volgjezorg.

Ziekenhuizen, maar ook GGZ-instellingen (instellingen voor geestelijke gezondheidszorg) kunnen via het Landelijk Schakelpunt medicatievoorschriften versturen naar de apotheek. Dit is geen digitaal recept, maar een zgn. ‘vooraankondiging’. Daarmee kan de apotheek kan zich alvast voorbereiden op jouw komst. Zo kan de apotheek efficiënter werken en hoef je minder lang te wachten als je met een papieren recept jouw medicatie ophaalt. Ook verkleint dit de kans op fouten. Voor dit doorsturen is geen uitdrukkelijke toestemming nodig. Wel kun je bij jouw zorgaanbieder zeggen dat je niet wilt dat dit uitgewisseld wordt.

Dat komt door de manier van werken bij zorgaanbieders. 

Meestal worden je gegevens pas opgevraagd (vlak voordat) jij voor jouw afspraak bij een zorgaanbieder komt. Maar soms ook een paar dagen eerder. Dat ligt dus aan de manier van werken bij die zorgaanbieder. En dat kan de zorgaanbieder zelf bepalen.

Als voorbeeld:

Kom je bijvoorbeeld bij een apotheek, de huisartsenpost of vervangende huisarts dan zullen zij op dat moment jouw gegevens opvragen. Je komt daar namelijk (meestal) onverwachts langs of hebt pas kort daarvoor een afspraak gemaakt. Maar staat jouw afspraak al langer van tevoren gepland? Dan kan het zijn dat er eerder wordt opgevraagd zodra de dagplanningen vast staan. 

Een ander voorbeeld: Bij ziekenhuizen maak je meestal lang van tevoren een afspraak. Ook zijn ziekenhuizen veel groter en zien dus heel veel mensen. Daarom worden in ziekenhuizen gegevens meestal opgevraagd zodra de planning voor de komende dag(en) vaststaat. Als die planning in de nacht wordt doorgestuurd naar de afdeling, worden ook ’s nachts jouw gegevens al opgevraagd. 

Bepaalde medische gegevens mogen zonder toestemming van de patiënt worden gedeeld. Dit gaat om gegevens die horen bij een doorverwijzing die in de meeste gevallen al bij de patiënt bekend is.

Bepaalde medische gegevens mogen zonder toestemming van de patiënt worden gedeeld. Dit gaat om gegevens die horen bij een doorverwijzing die in de meeste gevallen al bij de patiënt bekend is.

Nee, je eigen medische gegevens bekijken via Volgjezorg is niet mogelijk. Volgjezorg heeft geen toegang tot die gegevens. Als patiënt heb je wel altijd het recht om je eigen medische gegevens in te zien. Vraag daarnaar bij je zorgaanbieders die een dossier over je bijhouden. Via Volgjezorg kun je wel zien wat er met je medische gegevens is gebeurd bij de uitwisseling tussen zorgaanbieders via het Landelijk Schakelpunt.

Ook voor je kinderen kun je een overzicht Uitwisselingen aanvragen via Volgjezorg. Dit overzicht kun je online aanvragen via Volgjezorg en per post thuis laten bezorgen. Voor kinderen tot twaalf jaar hoeft alleen een ouder (of andere wettelijk vertegenwoordiger) de aanvraag te ondertekenen. Voor kinderen van twaalf tot zestien moeten zowel een ouder (of andere wettelijk vertegenwoordiger) als het kind de aanvraag ondertekenen. Vanaf zestien jaar vraagt iedereen zelf een overzicht Uitwisselingen aan.

Dat staat in je overzicht Uitwisselingen. Via Volgjezorg kun je dit overzicht altijd opvragen. Dit overzicht kun je online bekijken via je persoonlijke omgeving op Volgjezorg of per post thuis laten bezorgen.

Sluiten
Sluiten

Inloggen/registreren

Ik heb nog geen toestemming gegeven om mijn medische gegevens te delen

Toestemming regelen