netwerk

Hoe werkt het Landelijk Schakelpunt?

voorlezen letters vergroten
Het Landelijk Schakelpunt is een zorginfrastructuur. Dat is een netwerk waar zorgaanbieders op kunnen aansluiten. Via dit netwerk kunnen zij medische gegevens over hun patiënten met elkaar uitwisselen. 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Het Landelijk Schakelpunt is hier speciaal voor ontwikkeld en beveiligd.

Medische gegevens worden niet opgeslagen in het Landelijk Schakelpunt

Het Landelijk Schakelpunt is geen database. Er worden geen medische gegevens in opgeslagen. Jouw medische gegevens blijven gewoon staan in de dossiers bij de huisarts en apotheek. Andere zorgaanbieders kunnen de belangrijkste informatie bekijken via het Landelijk Schakelpunt. Maar dat kan en mag alleen als jij daar toestemming voor hebt gegeven.

Gegevens delen mag alleen met jouw toestemming

Als je toestemming geeft, melden je zorgaanbieders je burgerservicenummer (BSN) aan bij het Landelijk Schakelpunt. Jouw BSN wordt opgeslagen in de zgn. ‘verwijsindex’ van het Landelijk Schakelpunt. Als je bij een andere zorgaanbieder komt, dan kan die met jouw BSN zoeken in de verwijsindex. Zo kan hij zien welke zorgaanbieders bepaalde medische informatie over jou beschikbaar hebben om te delen. De zorgaanbieder waar je onder behandeling bent, kan dan de gegevens bekijken die hij nodig heeft voor jouw behandeling.

In de video’s hieronder wordt uitgelegd hoe dit precies werkt.

Sluiten
Sluiten

Inloggen/registreren

Ik heb nog geen toestemming gegeven om mijn medische gegevens te delen

Toestemming regelen