In ontwikkeling

In ontwikkeling

Op 1 juli 2017 is een nieuwe wet ingegaan: de wet Cliëntenrechten bij elektronische gegevensverwerking in de zorg (hierna ‘de Wet’).
Per 1 juli 2020 gaan er twee nieuwe artikelen van die wet in: art. 15d en 15e. Hieronder leggen we uit wat die wetsartikelen betekenen en op welke manier Volgjezorg aan de Wet voldoet.

Ook artikel 15a lid 2 van de Wet, inzake gespecificeerde toestemming zou op 1 juli 2020 in werking treden. De inwerkingtreding van dit artikel is vooralsnog uitgesteld.  

(1) Art. 15e van de Wet:

Vanaf 1 juli 2020 moeten alle patiënten kunnen zien wie zijn medische gegevens heeft opgevraagd en wanneer dat is gebeurd.
Patiënten kunnen via Volgjezorg zien wanneer bepaalde medische gegevens zijn uitgewisseld via het Landelijk Schakelpunt en met wie. Daarmee voldoet Volgjezorg aan dit wetsartikel. Echter zorgaanbieders kunnen ook via andere systemen dan het Landelijk Schakelpunt gegevens uitwisselen. Deze uitwisselingen zijn niet zichtbaar via Volgjezorg.
Wil je meer weten over andere uitwisselingen? Neem dan contact op met jouw zorgaanbieders.

(2) Art. 15d van de Wet

Vanaf 1 juli 2020 moeten alle patiënten kosteloos digitaal over hun eigen medische gegevens kunnen beschikken, als die digitaal zijn opgeslagen bij hun zorgaanbieder.
Via Volgjezorg kun je geen dossier inzien van bijvoorbeeld jouw huisarts. Wel werkt Volgjezorg aan nieuwe functies waarmee patiënten de inhoud kunnen zien van informatie die via het Landelijk Schakelpunt is uitgewisseld.
Op dit moment loopt er een proef waarmee een testpanel van patiënten uitgewisselde medicatie-informatie kan bekijken.

Volgjezorg groeit mee

Volgjezorg voldoet zo aan alle wet- en regelgeving rond de uitwisseling van medische gegevens. Wij blijven dat doen. Daarnaast werken wij continu aan de verbetering en uitbreiding van het portaal, de ‘Persoonlijke Omgeving’.
Volgjezorg groeit zo mee met alle ontwikkelingen, en met nieuwe functies in een vertrouwde omgeving.

Andere ontwikkelingen

In de toekomst moeten alle inwoners van Nederland toegang krijgen tot een eigen Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Dit wordt ook wel een PGO genoemd. Dit kan een beveiligde app of website zijn waarmee iedere patiënt toegang moet krijgen tot zijn hele medische dossier van verschillende zorgaanbieders.
Volgjezorg werkt met MedMij samen om dat veilig en goed mogelijk te maken.

Volgjezorg houdt je op de hoogte van alle ontwikkelingen op dit gebied.

 

Sluiten
Sluiten

Inloggen/registreren

Ik heb nog geen toestemming gegeven om mijn medische gegevens te delen

Toestemming regelen