Kan ik mijn toestemming ook weer intrekken?

Ja, dat kan. Hoe je dat precies kunt doen, lees je op de pagina Toestemming intrekken.

Kan ik ook op een andere manier toestemming regelen dan via deze website?

Ja, je kunt op drie manieren toestemming geven:

  • Optie 1: Zeg het tegen je huisarts en apotheken
  • Optie 2: Geef hen een ingevuld toestemmingsformulier
  • Optie 3: Regel het online op Volgjezorg

Lees hier meer over op de pagina Toestemming.

Hoe lang duurt het voordat mijn zorgaanbieder mijn toestemmingskeuze heeft verwerkt?

Dat is afhankelijk van je zorgaanbieder.

Als je de toestemming online regelt via je Persoonlijke omgeving, kun je je e-mailadres invullen. Je krijgt dan bericht als je zorgaanbieder de toestemming heeft verwerkt.

Soms kan een zorgaanbieder de toestemming niet verwerken. Bijvoorbeeld omdat jouw gegevens niet overeenkomen met de gegevens in zijn systeem. Ook dan krijg je bericht.

Als je het toestemmingsformulier zelf hebt ingeleverd bij je zorgaanbieder, kun je bij hem navragen of je toestemming is verwerkt. Je kunt dit ook zelf nagaan. Hiervoor kun je inloggen op je Persoonlijke omgeving en online je Overzicht Toestemmingen bekijken.

Kan ik toestemming regelen voor mijn kinderen?

Ja, dit kan. Op de pagina ‘Toestemming regelen voor iemand anders’ leggen we uit hoe dit werkt.

Hoe kan ik toestemming regelen voor een cliënt in een instelling?

Vertegenwoordig je een cliënt in een instelling voor verstandelijk gehandicapten? Ook dan is het belangrijk toestemming te regelen voor de uitwisseling van zijn medische gegevens. Lees naast de Volgjezorg-folder ook de bijlage 'Toestemming Arts voor Verstandelijk Gehandicapten'.

Er zijn twee speciale toestemmingsformulieren die je kunt gebruiken:

Moet ik elke keer toestemming geven als ik bij mijn zorgaanbieders kom?

Nee, je geeft je huisarts en je apotheken één keer toestemming. Dan kunnen zij jouw burgerservicenummer aanmelden bij het Landelijk Schakelpunt. Andere zorgaanbieders kunnen jouw medische gegevens dan bekijken als dat nodig is voor jouw behandeling. Voor het bekijken van je gegevens hoef jij geen toestemming nodig meer te geven.

Hoe kom ik te weten of ik al toestemming heb gegeven?

Dat kun je altijd navragen bij je huisarts en je apotheken. Ook kun je op Volgjezorg een overzicht Uitwisselingen opvragen. Daarin staat welke zorgaanbieders jouw medische gegevens delen en hebben bekeken. Zorgaanbieders mogen jouw gegevens alleen delen als je toestemming hebt gegeven.

Als mijn huisarts en apotheken nog niet zijn aangesloten op het Landelijk Schakelpunt, kan ik dan toch toestemming geven?

Ja, dat kan. Je kunt altijd bij je huisarts en apotheken aangeven dat je toestemming wilt geven. Zij kunnen dan alleen nog geen medische gegevens over jou delen met andere zorgaanbieders. Zij kunnen pas medische gegevens delen, nadat zij zijn aangesloten op het Landelijk Schakelpunt. Wil je hier meer over weten? Vraag het na bij je zorgaanbieders.

Worden er helemaal geen medische gegevens over mij uitgewisseld als ik geen toestemming heb gegeven?

Nee, niet via het Landelijk Schakelpunt. Als je geen toestemming hebt gegeven, mogen je huisarts en je apotheken geen medische gegevens over jou delen met andere zorgaanbieders. Maar soms maken zorgaanbieders gebruik van andere (regionale) netwerken om medische gegevens uit te wisselen met elkaar. Je kunt dit navragen bij je huisarts en apotheken.

Kan ik ook toestemming geven voor mijn partner?

Nee, dat kan niet. Iedereen vanaf 16 jaar geeft toestemming voor zichzelf.