Nieuws

voorlezen letters vergroten
23 november 2017

AIVD heeft geen toegang tot het Landelijk Schakelpunt: medische gegevens ook veilig na invoeren 'sleepwet'

De AIVD heeft geen toegang tot medische gegevens. Ook niet na de invoering van de Wiv, ook wel bekend als ‘sleepwet’ of ‘aftapwet’. De AIVD stelt dat met zoveel woorden op haar website. VZVZ heeft nadere uitleg gevraagd aan de AIVD.
Privacy

Recente publicaties suggereren dat de Wiv het mogelijk maakt dat inlichtingendiensten toegang krijgen tot medische gegevens van Nederlandse burgers. Dat riep de vraag op, of de AIVD zich toegang zou kunnen verschaffen tot medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt. De AIVD is daar op haar website heel duidelijk over; dat is niet mogelijk.

Inlichtingendiensten mogen volgens de wetgever geen medische gegevens ophalen of hacken. De AIVD geeft op haar eigen site uitgebreid en ontkennend antwoord op de vraag of zij belangstelling heeft voor medische gegevens.

VZVZ voldoet aantoonbaar aan alle bestaande wet- en regelgeving. Zij volgt de ontwikkelingen nauwlettend om ook in de toekomst daaraan te blijven voldoen. Zo waarborgt VZVZ, dat de ruim 12 miljoen Nederlanders, die toestemming gaven voor het delen van hun medische gegevens, zich nu en straks verzekerd weten van een betrouwbare en veilige uitwisseling.

Sluiten
Sluiten

Inloggen/registreren

Ik heb nog geen toestemming gegeven om mijn medische gegevens te delen

Toestemming regelen