Nieuws

voorlezen letters vergroten
5 maart 2020

Volgjezorg start pilot downloaden eigen medicatiegegevens

Via volgjezorg.nl kun je toestemming regelen voor het delen van jouw medische gegevens via het LSP. Ook kunnen je zien wie jouw medische gegevens heeft bekeken. Maar wat staat er nu werkelijk ín de medische gegevens die worden uitgewisseld tussen jouw zorgaanbieders? Volgjezorg wil het voor patiënten mogelijk maken hun eigen medische gegevens te downloaden. Deze maand is een pilot van start gegaan in samenwerking met Stichting GERRIT waarin patiënten hun eigen medicatiegegevens kunnen downloaden.
Screenshot van hoe het dashboardscherm er uitziet

Waarom

De pilot is een stap in de ontwikkeling om jou te laten beschikken over je eigen medische gegevens. Zo weet je welke gegevens jouw zorgaanbieders onderling uitwisselen. Je weet dan precies waarvoor je toestemming geeft en krijgt meer regie over je gezondheidsgegevens en de uitwisseling daarvan.
 

Start met medicatiegegevens

Als je jouw apotheek toestemming geeft voor het delen van je medische gegevens, kunnen andere zorgaanbieders waar jij komt deze gegevens bekijken. Bij apotheken gaat dit om medicatiegegevens; bij huisartsen om de professionele samenvatting. Deze pilot beperkt zich tot het downloaden van de medicatiegegevens. Dus alleen de gegevens die de apotheek kan delen.
 

Friesland en Groningen

Patiënten van een aantal apotheken in Friesland en Groningen kunnen tijdens de pilot hun eigen medicatiegegevens downloaden. Zij zien dan dezelfde gegevens die een apotheek ook te zien krijgt als deze de gegevens via het Landelijk Schakelpunt opvraagt. Patiënten kunnen hiervan een download maken in PDF. Met deze pilot willen Volgjezorg en Stichting GERRIT testen hoe de patiënt en de zorgaanbieder deze nieuwe functionaliteit ervaren. Bij succes komt de functionaliteit, voor de zorgaanbieders die dit willen, landelijk beschikbaar. En op termijn wordt bekeken of dit mogelijk is met de professionele samenvatting die de huisarts deelt.
 

DigiD app met ID-check

Medische gegevens zijn gevoelige persoonlijke gegevens. Om die reden kunnen patiënten alleen hun eigen medicatiegegevens downloaden als zij op Volgjezorg inloggen met de DigiD app met ID-check. De ID-check is op de nieuwste generaties smartphones gemakkelijk uit te voeren. Via de DigiD app doorloop je een aantal stappen waarbij uiteindelijk wordt gevraagd eenmalig een scan te maken van het identiteitsbewijs. Vanaf dat moment kun je altijd veilig inloggen bij alle organisaties die inloggen met DigiD vereisen.

Lees meer over de pilot

Sluiten
Sluiten

Inloggen/registreren

Ik heb nog geen toestemming gegeven om mijn medische gegevens te delen

Toestemming regelen